Skatteaftale skader dansk forskning

 In Debatindlæg

Har du arbejdet et år i USA for syv år siden? Så ryger din og din ægtefælles ret til dagpenge, hvis du bliver ledig. Også selvom du har boet i Danmark, betalt dansk skat og har været medlem af en dansk A-kasse i alle årene siden.Så markante er konsekvenserne af regeringens og Dansk Folkepartis nye skatteaftale. Blot et års sammenlagt ophold uden for EU inden for de seneste otte år vil koste dig og din medrejsende partner retten til dagpenge.

Debatindlæg 12. marts 2013 på altinget.dk
Af Anders Bjarklev, Formand Danske Universiteters rektorkollegium, rektor ved DTU og Per Michael Johansen, næstformand Danske Universiteters rektorkollegium, rektor AAU.

Økonomisk stavnsbånd
De nye regler i skatteaftalen skaber usikkerhed for de mange danske forskere, der hvert år rejser ud til internationale topuniversiteter i USA, Australien og Asien for at hente ny viden med hjem til Danmark.
Særligt for yngre forskere kan karrierevejen være ujævn og bestå af tidsbegrænsede ansættelser med risiko for ledighed ind i mellem. Samtidig er det helt grundlæggende for forskernes karriere, kvaliteten af deres forskning og deres muligheder for at hente internationale forskningsmidler, at de har haft udlandsophold på de bedste universiteter verden over. Ja, faktisk er det ofte et krav fra de danske universiteter, at forskerne har international erfaring.

Opholdskravet i den nye skatteaftale er reelt et økonomisk stavnsbånd, der lægges ned over danske forskere, og det vil i sidste ende skade dansk forskning.

Danmark taber

Dansk forskning og danske universiteters mulighed for at undervise studerende på højest mulige niveau er afhængig af, at vores forskere rejser ud, suger viden til sig, og kommer hjem til Danmark igen. Hvis de nye regler bliver indført, mister de danske forskere og deres familier det sociale og økonomiske sikkerhedsnet, som retten til dagpenge er. Hvem tør løbe den risiko, hvis to semestres forskning på et internationalt universitet kan koste den sikkerhed?

Hvis de danske forskere bliver hjemme, taber Danmark viden, og det har vi ikke råd til. Derfor opfordrer Danske Universiteter regeringen og Dansk Folkeparti til at kigge på aftalen igen. Gentænk de her regler, så det fortsat er attraktivt for forskere at rejse ud og hente viden med hjem til Danmark. Alt andet vil være et selvmål for dansk forskning.

Læs indlægget på altinget.dk

Kontakt til Danske Universiteter

Direktør Jesper Langergaard
Tlf. 93 50 72 91