Udenlandske studerende er en overskudsforretning

 In Debatindlæg

Debatindlæg af Jesper Langergaard, direktør Danske Universiteter. Udgivet 9. november 2017 på altinget.dk

Debatten om udenlandske studerende har ofte en negativ klang. Der tales mere om at begrænse antallet end om at tiltrække og fastholde dem i Danmark.

Senest har problemer med inddrivelse af SU-gæld fra udenlandske studerende forplumret debatten. Det er rigtig ærgerligt, for de internationale universitetsstuderende er en økonomisk gevinst for Danmark.

Ren overskudsforretning 
779.000 kroner. Så mange penge bidrager den gennemsnitlige internationale universitetsdimittend med til det danske samfund. Det er en ren overskudsforretning. Også selvom nogle af dem får SU under deres studie, og også selvom en del af dem tager tilbage til deres hjemland, når de er færdige med deres studier i Danmark.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Damvad Analytics på vegne af Danske Universiteter.

I analysen har man set på de internationale dimittender, der har afsluttet en uddannelse fra et dansk universitet i perioden 2007-2011. Der har været lidt over 5.000 internationale dimittender i den periode, og de har sammenlagt bidraget med næsten fire milliarder kroner til det danske samfund. Det vel at mærke efter, at omkostninger til uddannelse, sundhed og sociale ydelser er trukket fra.

Og det er altså ikke kun på de tekniske og naturvidenskabelige fag, at de internationale universitetsstuderende er en overskudsforretning. Den positive bundlinje gælder for alle uddannelsesretninger.

Fremtidige ambassadører for Danmark
Analysen omfatter ikke det hele, for ikke alt kan tælles. Det er for eksempel svært at sætte tal på den betydning, det har, at udenlandske unge tager tilbage til deres hjemland med en dansk universitetsuddannelse i bagagen. Disse unge vil have en særlig veneration for Danmark. De vil være vores fremtidige ambassadører, brobyggere og forretningspartnere i hele verden.

Endelig er der jo i analysen kun fokus på det samfundsøkonomiske regnskab. Men vi skal ikke glemme de internationale studerendes betydning for de danske universiteter. De internationale studerende styrker uddannelseskvaliteten.

De skærper uddannelsernes internationale udsyn, og de er med til at højne de sproglige kompetencer hos de danske studerende.

De internationale universitetsdimittender er ikke kun en rigtig god forretning for Danmark. De er også en vigtig ressource for universiteterne.

Så skulle vi ikke, frem for at tale om de internationale universitetsstuderende som en byrde for samfundet, i stedet fokusere på, hvad vi kan gøre for at forstærke den gevinst de er for os.

For yderligere oplysninger

Direktør for Danske Universiteter, Jesper Langergaard,

tlf. 93 50 72 91