Nobelpris går til dansk universitetsforsker

 In Pressemeddelelser

Nyhed 5. oktober 2022

Morten Meldal, professor i kemi ved Københavns Universitet, modtager Nobelprisen i kemi 2022.

Han bliver dermed den første danske modtager af Nobelprisen, siden Jens Christian Skou i 1997. Han deler prisen med Carolyn R. Bertozzi fra Stanford University i USA og K. Barry Sharpless, Scripps Research, også USA.

Brian Bech Nielsen, formand for Danske Universiteter, siger i den forbindelse.

”Stort og hjerteligt tillykke til Morten Meldal og til Københavns Universitet med nobelprisen i Kemi. Det er fantastisk at vinde en nobelpris, og en kærkommen hæder der vidner om dansk videnskabs høje internationale niveau.”

Morten Meldal får Nobelprisen for at have lagt grunden til en funktionel form for kemi, kaldet klikkemi, hvor molekylære byggesten hurtigt og effektivt klemmer sig ind i hinanden.

Nobelpriskomiteen siger om Morten Meldals og K. Barry Sharpless bidrag, at de har udviklet kronjuvelen indenfor klikkemi via en elegant og effektiv kemisk reaktion, som nu bruges bredt. Morten Meldals bidrag kan blandt andet anvendes i kortlægning af gener og i lægemiddelforskning.

Den tredje nobelprismodtager, Carolyn Bertozzi, får en tredjedel af prisen for at “tage klikkemi til en ny dimension” og føre den ind i levende organismer.

Læs mere om baggrunden for Nobelprisen hos ku.dk og Nobelpriskomiteen

X