Nyt dansk initiativ skal hjælpe ukrainske forskere på flugt

 In Pressemeddelelser, Ukraine

Pressemeddelelse fra Danske Universiteter 22. august 2022

Et nyt samarbejde mellem tre store danske forskningsfonde (Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Carlsberg Fondet) og Danske Universiteter tilbyder nu hjælp til ukrainske forskere, som er ramt af krigen i Ukraine.

Initiativet giver ukrainske forskere mulighed for at søge om ansættelse i Danmark i et Fellowship program, hvor de vil blive tilknyttet et dansk universitet i en periode på 12 måneder. Her vil de få løn og kunne fortsætte deres akademiske virke i perioden og vil indgå i universitets aktiviteter.

Anders Bjarklev, formand for Rektorkollegiet i Danske Universiteter siger:

”Vi er rigtig glade for kunne sætte dette initiativ i søen. Vi er glade for at kunne bidrage til at ukrainske forskere kan fortsætte deres virke, så deres viden og indsigter kan vokse i stedet for at gå i stå og de kan virke til gavn for Ukraine i fremtiden.

Han fortsætter:

”Jeg vil gerne sige mange tak til fondene. Vi sætter stor pris på, at de vil indgå i dette samarbejde med os – og at vi har kunne handle hurtigt. Uden dem ville dette være umuligt. Vi er meget taknemmelige over, at de vil være med.”

Initiativet kommer til at ligge i forlængelse af Scholars at Risk-samarbejdet og får navnet ”Scholars at Risk Ukraine” (SARU).

Det anslås, at initiativet vil give mulighed for at omtrent 24 ukrainske forskere kan få ansættelse på et dansk universitet med ordningen, dertil kommer at ordningen også kan støtte forskere på ukrainske universiteter, som ønsker at gennemføre eksempelvis fjernundervisning og lignende aktiviteter.

Der er ansøgningsfrist den 30. september 2022.

Se mere om, hvordan man søger her.

 

 

Pressekontakt i Danske Universiteter:

Toke Kristiansen, Tlf. 26 39 69 04

 

X