Færre søger forgæves ind på universitetet i år  

 In Pressemeddelelser

Pressemeddelelse fra Danske Universiteter 27. juli 2022

I nat får årets ansøgere til videregående uddannelser besked på, om de er kommet ind, og de overordnede tal viser, at der er stor sandsynlighed for, at det er lykkedes.

Efter to ”coronasomre” har unge nu muligheden for at komme udenlands, tage på højskole eller kaste sig ud i et buldrende arbejdsmarked. Derfor er søgningen til at starte på en uddannelse i efteråret 2022 faldet i forhold til de senere år. Sandsynligheden for at komme ind på en universitetsuddannelse er til gengæld blevet større.

Jesper Langergaard, direktør i Danske Universiteter, udtaler:

”Jeg kan godt forstå, at der er nogle unge mennesker, som har lyst til at prøve sig selv af uden for uddannelsessystemet, inden de kommer tilbage til bøgerne. Men alligevel har vi et flot ansøgertal, og universiteterne glæder sig over at kunne tilbyde pladser til 26.884 ansøgere, hvilket dog er godt og vel 2000 færre end sidste år.”

Hvert år er der flere ansøgere, end der er pladser. Derfor er der nogle, der bliver afvist, selvom de er kvalificerede. I år er tallet dog noget lavere, end det plejer at være. I år kunne universiteterne således tilbyde en ønsket plads på en uddannelse til 1162 flere end året forinden. (I 2021 afviste universiteterne 6.582 kvalificerede ansøgere. I 2022 var antallet faldet til 5.420.)

”Overordnet har vi i år et lavt antal afviste, men hvis man er en af de 5.420 kvalificerede ansøgere, som har søgt en uddannelse og har fået afslag i år, er det jo stadig en stor skuffelse. Jeg vil gerne opfordre alle, der har fået afslag til at granske listen over uddannelser med ledige pladser. Ofte er det muligt at finde en beslægtet uddannelse, hvor der stadig er plads.”, udtaler Jesper Langergaard.