Ytringsfrihed og demonstrationer på de danske universiteter

 In Pressemeddelelser

Pressemeddelelse fra Danske Universiteter, 7. maj 2024

Konflikter rundt omkring i verden og for nærværende den aktuelle konflikt i Gaza vækker stærke følelser hos mange – også på de danske universiteter. Det ser vi nu blandt andet med den aktuelle demonstration på Københavns Universitet.

På universiteterne værner vi om ytringsfriheden. Det indebærer, at studerende og ansatte har ret til og kan udtrykke deres holdninger også på universitetet om den aktuelle konflikt i Gaza.

De danske universiteter er statslige institutioner og fører ikke selvstændig udenrigspolitik. Universitetsledelserne kan ikke udtrykke holdninger på vegne af universitetets studerende og ansatte om den igangværende konflikt.

På universiteterne skal også svære spørgsmål kunne diskuteres. Men vi forventer, at man iagttager almindelige demokratiske principper; søger dialog i stedet for konflikt, og har respekt for  at andre har holdninger, der afviger fra ens egne.

Ytringer og demonstrationer skal naturligvis afvikles respektfuldt og under hensyntagen til, at universiteternes aktiviteter kan opretholdes.