PM: Årets optag  af nye studerende på universiteterne

Pressemeddelelse fra Danske Universiteter 25. juli 2024

I nat får årets ansøgere til de videregående uddannelser svar på, om de har fået en studieplads. I år har lidt flere unge valgt at søge ind på en videregående uddannelse, og mange af dem (61.151) har uddannelsesinstitutionerne nu mulighed for at byde velkommen.

Årets optag gentager mange af de tendenser, som gjorde sig gældende sidste år med en lille stigning i optaget på STEM-uddannelserne, ligesom der optages lidt flere internationale studerende. Men også i år er der et bekymrende fald i optaget på sproguddannelserne,

“Vi har brug for kandidater fra alle hovedområder både til de private virksomheder og til det offentlige arbejdsmarked…. 

Læs mere

Positivt at de unge fortsat vil uddanne sig

Pressemeddelelse fra Danske Universiteter
5. juli 2024

Fristen for at søge ind på en videregående uddannelse i kvote 1 udløb i dag kl. 12.00.

Her var der 85.152 unge, som havde søgt ind på en videregående uddannelse.

”Det er glædeligt, at der fortsat er mange unge, der søger ind på en videregående uddannelse. Uddannelse er en god investering for samfundet og for den enkelte både økonomisk og menneskeligt. Derfor er det noget, vi bør glæde os over,” siger Jesper Langergaard, direktør i Danske Universiteter…

Læs mere

Aftale om projekttillæg træder i kraft

Nyhed 21. juni 2024

I november offentliggjorde Danske Universiteter og seks private forskningsfinansierende fonde en aftale, der styrker transparensen omkring fondenes bidrag til forskning på universiteterne og definerer en økonomisk fordelingsnøgle mellem universiteter og fonde.

Siden har fondene og universiteterne udarbejdet en vejledning om projekttillæg på åbne opslag under 50 mio.kr.

Aftalen samt vejledning og yderligere information kan tilgås her:

https://dkuni.dk/aftale-om-en-faelles-model-for-finansiering-af-forskningsprojekter/

Læs mere

Præmissen bag universitetsreformen spænder ben for gode løsninger

Præmissen bag universitetsreformen spænder ben for gode løsninger.

Debatindlæg bragt i Altinget den 19. juni 2024

Af: Brian Bech Nielsen, rektor AU, forperson for Danske Universiteter og Jens Ringsmose, rektor SDU, næstforperson for Danske Universiteter

Onsdag blev Kandidatudvalgets delafrapportering om den omfattende universitetsreform offentliggjort. Ambitionerne i den politiske aftale er store, men de stramme forudsætninger og krav til reformens effekter på arbejdsudbuddet spænder ben for gode løsninger. Disse krav skal lempes, hvis universiteterne skal kunne tilbyde attraktive erhvervsrettede uddannelser til studerende og virksomheder.

Læs mere

Universities Denmark – Position Paper on the future EU Framework Programme for Research and Innovation (FP10)

Universities Denmark – Position Paper on the future EU Framework Programme for Research and Innovation (FP10)
In this paper Universities Denmark, which represents the entire Danish university sector, outline our key priorities for a successful and ambitious new European Framework Programme (FP) for research and innovation.

Læs mere

Mød Danske Universiteter på Folkemødet 2024

Igen i år deltager Danske Universiteter på Folkemødet, og i år har vi arrangeret to spændende debatter:

“Hvor meget kan vi presse den unge citron?” Fredag den 14. juni  kl. 11:45 Aarhus Universitet (H6)
Mød blandt andre: Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund, Forperson for Danske Universiteter, Brian Bech Nielsen, Professor Noemi Katznelson…

Ingen arme, ingen uddannelse? Fredag den 14. juni kl. 14:00,  Københavns Universitet – University of Copenhagen (G35)
Mød blandt andre: Prorektor for Syddansk Universitet , Helle Waage Petersen, Forskningschef i CEPOS, Karsten Bo Larsen, Formand for Danske Handicaporganisationer (DH)…

Læs mere

Nyt værktøj skal understøtte at samarbejde med omverdenen anerkendes

Nyhed: 10 juni 2024

Forskerne ved de danske universiteter spiller en væsentlig rolle for samfundet, som rækker ud over uddannelse og forskning. De danske universiteter har nu udviklet et fælles rammeværk, der skal være med til at understøtte anerkendelse af vores forskeres samarbejde med omverdenen.

Forskerne på universiteterne bidrager i dag med meget mere end undervisning og forskning til samfundet. Den videnudveksling mellem universiteterne og omverdenen, der nu i højere grad anerkendes, kan blandt andet handle om at samarbejde med industrien, bidrage til oplysning og debat, deltagelse i råd, nævn og udvalg og bidrag til innovation og entreprenørskab.

 

Læs mere