Bøvlet, bureaukratisk og absurd at straffe forskere for at formidle

 In Debatindlæg

Debatindlæg af Jesper Langergaard, direktør Danske Universiteter. Udgivet på altinget.dk den 23. november 2017

Internationale forskere, der er ansat ved danske universiteter, risikerer at blive politianmeldt og straffet for at formidle deres ekspertviden, hvis det foregår uden for universitetets mure.

I sidste uge bragte Politiken historien om den amerikanske professor Brooke Harrington, der er ansat ved CBS, og som i sin egenskab af ekspert inden for global formueforvaltning har holdt foredrag for blandt andet Folketinget. Det oplæg har siden kostet hende en politianmeldelse, da hun ikke på forhånd havde ansøgt Udlændinge- og Integrationsministeriet om tilladelse til at holde oplægget.

Reglerne er absurde og bureaukratiske 
Som udgangspunkt har internationale forskere uden for EU, der er ansat på et dansk universitet, kun arbejdstilladelse til at virke på det danske universitet, de er tilknyttet. Hvis de vil formidle deres viden uden for universitetet, skal der ansøges om en særlig tilladelse.

Det virker både bøvlet, bureaukratisk og absurd. For formidling af viden til omverdenen er en grundlæggende del af det at være ansat som forsker ved et dansk universitet.

Heldigvis har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg nu sagt, at hun vil kigge på reglerne. Danske Universiteter giver gerne en hånd med i det arbejde. Vi har allerede skrevet til Søren Pind, at vi meget gerne vil hjælpe med at finde en løsning, så internationale forskere med arbejdstilladelse til et dansk universitet uden yderligere forhindringer kan bidrage mest muligt til det danske samfund ved også at bevæge sig uden for universitetets mure.

Hver fjerde forsker er udlænding 
Vi skal huske på, at næsten hver fjerde forsker, der er ansat ved de danske universiteter, er udlænding. De internationale forskere står altså for en stor del af den viden i verdensklasse, der findes på de danske universiteter. Så skulle vi ikke i stedet for at møde de kloge hoveder med rigide regler og koldt bureaukrati gøre deres arbejde enkelt og smidigt og byde dem varmt velkommen til Danmark. Kendsgerningen er, at vi kan ikke undvære dem.

For yderligere oplysninger

Direktør for Danske Universiteter, Jesper Langergaard,

tlf. 93 50 72 91