Universiteter: Reformforslag vil bremse danske studerendes udvekslingsophold
Debatindlæg bragt i Altinget den 27. marts 2023
Indlægget er skrevet af Danske Universiteters Internationaliseringsgruppe: Lene Rehder, studiechef og formand for Danske Universiteters Internationaliseringsgruppe, IT-Universitetet i København, Anne Bruun, sektionschef, Københavns Universitet, Rikke Nielsen, international chef, Aarhus Universitet, Stefan Knudsen, afdelingsleder, Syddansk Universitet, Helle Rod Søgaard, leder af International Uddannelse, Roskilde Universitet, Birgitta Schiørring Madsen, chef for Internationalt Kontor og Boligkontor, Aalborg Universitet, Morten Overgaard, Head of International Education, Danmarks Tekniske Universitet, Wilbert Van der Meer, sekretariatschef, Copenhagen Business School, Eva Maria Steensig Hauerslev, international koordinator, IT-Universitetet, Jørgen Helstrup, international koordinator, Arkitektskolen Aarhus.
Over de seneste ti år har mere end 70.000 studerende fra danske universiteter pakket bøgerne og taget på meritgivende udveksling. Regeringens udspil om 1-årige kandidatuddannelser vil kraftigt forringe danske unges udvekslingsmuligheder i fremtiden, skriver Danske Universiteters Internationaliseringsgruppe.
Regeringens forslag til en ny uddannelsesreform indeholder et ønske om flere internationale studerende, der læser en hel uddannelse i Danmark. 1-årige kandidatuddannelser risikerer dog at svække grundlaget for at rekruttere de internationale studerende, man ønsker.
Samtidig er det åbenlyst, at når det handler om danske studerendes muligheder for at gennemføre udlandsophold undervejs i en uddannelse, så trækker reformforslaget i den helt gale retning.
Over de seneste ti år har mere end 70.000 studerende fra danske universiteter benyttet muligheden for at tage på udveksling under uddannelsen. De fleste tager afsted på deres kandidatuddannelse, og det er ikke tilfældigt. Efter bachelorgraden giver det værdi at følge specialiserede kurser og at opsøge internationale top-forskere på ens felt.
Udveksling kan også give den x-faktor, som er en kulturel forståelse og at kunne begå sig internationalt. I et lille land som Danmark er internationale kompetencer særligt vigtige. Det er kompetencer, som danske virksomheder kan bruge, når de skal have eksportaftaler og forretningssamarbejder op at stå. Det er vigtigt for danske forskere, som samarbejder med førende eksperter verden over, og for danske repræsentanter i internationale organisationer eller i diplomatiet.
Kæmpe tab for samfundet
Regeringens forslag om en 1-årig kandidat stikker en kæp i hjulet for unges ønsker om at opnå international erfaring. Når uddannelserne bliver forkortet, bliver det nærmest umuligt at nå at gennemføre et udvekslingsophold. Det kan ikke nås på et enkelt år, der også rummer kurser og eventuelt virksomhedssamarbejde. Dermed står studerende på forkortede uddannelser i en væsentlig dårligere situation end deres medstuderende på 2-årige uddannelser.
Når universiteterne ikke kan sende deres studerende på udvekslingsophold på de 1-årige kandidatuddannelser, bliver deres muligheder for at modtage internationale studerende på udvekslingsophold også tilsvarende forringet. Danske universiteter er i dag i stand til at opnå aftaler om udveksling med de bedste universiteter i verden – universiteter som Berkeley, University of Tokyo, Johns Hopkins University og mange flere i den absolutte verdenselite. Det bliver sværere i fremtiden.
Danske universiteter vil have markant færre kurser og udvekslingspladser at tilbyde, hvis 1-årige kandidatuddannelser indføres, og det vil gøre universiteterne meget mindre attraktive som samarbejdspartnere for udenlandske topuniversiteter.
Det vil igen væsentligt reducere mulighederne for – som i dag – at sende tusindvis af danske studerende på 1-2 (gratis) semestre på verdens førende universiteter. Et kæmpe tab for de studerende, for universiteterne og for det danske samfund.
Danske samfundsudfordringer skal i stigende grad løses i internationalt samarbejde, fra klimaforandringer, til skatteunddragelse og epidemier. Regeringens forslag om kortere uddannelser rammer de unge, der går glip af muligheder for udveksling. Og det vil ramme det danske samfund, som nyder godt at, at unge rejser ud og kommer tilbage med nye kompetencer og ny indsigt. Og det rammer danske studerende, når færre udvekslingsstuderende kommer hertil og beriger dem med internationalt udsyn.