Det er ikke dumt at være klog
Kronik af Formand for Rektorkollegiet Anders Bjarklev samt næsrformand Per Michael Johansen.
Bragt i Jyllandsposten 29.juli 2017 i anledning af offentliggørelsen af årets studenteroptag.
Velkommen, kommende universitetsstuderende.
En stærk faglighed og evnen til at fordybe sig er universiteternes vigtigste bidrag til de studerendes fremtid. Og så er der andre drifter end fremdrift.
Velkommen til Mathias fra Skive, der i går, kun seks uger efter studentereksamen, fik at vide, at han skal studere historie i Odense.Velkommen til Emma fra Vordingborg, der efter hårdt slid og med stor dedikation kom igennem nåleøjet i kvote to og nu skal knokle videre på medicinstudiet i Aarhus. Velkommen til Bilal, der rykker fra Esbjergs forstæder til et kollegieværelse og ingeniørstudier i Aalborg. Og velkommen til Sofie, der har trodset ordblindhed og usikkerhed og nu kan bede sin mor pakke traileren og køre juradrømmene fra Svendborg til kongens København.
Velkommen til jer alle sammen fra universiteternes mangfoldige befolkning af forskere, undervisere, ansatte og studerende. Vi er glade for, at I har valgt os, og vi glæder os til at uddanne jer de næste fem år. I bliver nu en del af noget større. Ikke i rød-hvide landsholdsdragter, men i kitler, på læsesale og i studiegrupper bliver I ikke bare en del af universitetet, men også en del af fremtidens Danmark.
De otte danske universiteter optog fredag godt 30.000 nye studerende på vores bacheloruddannelser.Er der overhovedet brug for jer alle sammen, vil nogen spørge. Eller uddanner Danmark for mange for meget? Og hvad med jer? Har I valgt en vej, der fører til udvikling, job og gode liv? Vi er ikke i tvivl. En god uddannelse er en investering for og til livet. Og samfundet har brug for jer. Alle sammen. Vi har brug for jeres energi, jeres engagement og jeres evner.
I bliver læger, ingeniører, gymnasielærere, ledere, analytikere, oversættere, jurister, rådgivere, IT-udviklere og meget mere. I er, sammen med alle de unge, der i år har valgt erhvervsuddannelser, professionsbachelorer og andre veje frem, Danmarks fremtid. Det er ikke dumt at være klog – og det bliver det aldrig.
De fleste af jer vil finde arbejde i private virksomheder – og mange af jer i jobfunktioner, vi ikke engang kender endnu. Så hurtigt forandrer verden sig. Vi kan ikke fortælle jer, hvordan verden ser ud, når I er færdige. Eller hvilke job I vil få.
Jeres fremtid skal I selv være med til at skabe, og her vil jeres akademiske håndværk komme jer til gode. Uanset hvilket fag I studerer, vil jeres universitetsuddannelser nemlig have en ting til fælles: den videnskabelige metode. I får konkrete redskaber til at sortere, vurdere og producere den viden, vores samfund og vores erhvervsliv skal leve af.
Hvad er rigtigt, hvad er holdbart, og hvad er fake news? Hvilken diagnose er den korrekte for lægen? Hvilke fakta skal gymnasielæreren lære sine elever? Hvilke beregninger skal økonomen eller ingeniøren bruge for at bygge bro mellem landsdele eller mellem samfundsgrupper? Det kommer I til at skulle afgøre, når I er færdige hos os.
Universitetet er der, vi går hen, når vi vil vide, hvad sandheden er. Eller i hvert fald så tæt vi kan komme på den. Forskningsfrihed, ytringsfrihed og uafhængighed er grundlæggende værdier for universitetet.Vi har ikke sandheden, men universiteterne skal altid søge sandheden, også når den er ubekvem. Det er modpolen til alternative fakta. En akademisk uddannelse er ikke at løbe hurtigere og hurtigere i jagten på de nyeste trends, der forældes eller forkastes igen i morgen.
Fordybelse er universitetets adelsmærke – det, vi gør bedst. Hvis du er i tvivl, så stop op. Tænk dig om. Undersøg. Diskuter. Undersøg igen. Evaluer. Og reager så. Det er det vigtigste, du kan lære her hos os. Det er det, vi propper i jeres hoveder, og det skal være jeres bidrag til den udvikling, der driver os fremad som samfund. Tanker, idéer og handlinger, der forandrer vores verdensbilleder og fornyer vores muligheder i fællesskab.
I tager over de næste fem år en forskningsbaseret uddannelse. Tager, ikke får. I får SU, I får undervisning, og I får, med jeres optagelse på universitet, en fantastisk mulighed. Men uddannelsen, den tager I selv. Hver dag, hver uge og hver måned. Det er hårdt arbejde. Og I skal gøre jer umage. Det forlanger og forventer vi af jer.
At I er kommet ind på universitetet er ikke en sovepude eller en garanti for succes. I lander ikke i en udvalgt elite, der surfer på samfundets bølgetop fra denne dag og frem. I får ikke noget foræret, som andre må knokle for. Der er ingen lette løsninger. Vi springer ikke over, hvor gærdet er lavest på universiteterne. Vi sætter barren højt, og du får succes, hvis du bliver dygtig til det, du studerer.
Uddannelse er en god investering.
Utallige undersøgelser viser, at en krone brugt på uddannelse og forskning kommer godt igen i den danske statskasse.Derfor bruger staten også milliarder hvert år på uddannelse. Det er skatteyderne, der betaler jeres uddannelse. Det fortæller vi jer ikke for at lægge mere pres på jer, end det jeres forældre, erhvervslivet, politikerne, I selv eller onkel Arne gør til studenterfesten, når han lægger armen om jer og minder jer om, at I skal betale hans pension. Vi fortæller det for at gøre jer det klart, at I står med en mulighed, der er de færreste i denne verden forundt. For at gøre jer det klart, at det er nu, I skal tage den energi og de ambitioner, der har fået jer til at søge ind på universitetet, og omsætte dem til koncentration, fokus og hårdt arbejde.
Jo, vi forventer meget af jer, både samfund og universiteter. Det gør vi, fordi vi stiller meget til rådighed. Derfor bør I også forvente meget af jer selv. Når I begynder på en uddannelse, har I påtaget jer et fuldtidsjob. Vis respekt for jer selv, jeres undervisere og det samfund, der betaler, ved at tage det job alvorligt.
Og så er det vist nok med formaningerne herfra. Glem ikke, at de næste fem år er jeres. Ikke vores, ikke samfundets og ikke politikernes, men jeres. Der er mange ting, der skal falde på plads omkring jeres studie, og I skal huske at nyde livet. Der er jo andre drifter end fremdrift. Deltag i fredagsbaren. Få nye venner. Læs, snak, råb og proklamer jeres overbevisninger ud fra ølkassen. Alt det er en del af studiet. Universitetet er en levende organisme. Tag aktivt del i det.
Det er vigtigt, at I falder til, for ellers risikerer I at falde fra. Og det er umagen værd at gennemføre uddannelsen. De færdigheder, I tilegner jer hos os, udvikler jer som mennesker og giver jer gode muligheder for et godt job. Det kan vi se, både i statistikkerne og ved at se ud over det samfund og det erhvervsliv, som vores kandidater med flittige hænder og skarpe hoveder driver og udvikler hver eneste dag.
Hvordan ser det hele så ud, når I, årgang 2017, står med eksamensbeviset i hånden? Det er ikke enkelt at prognosticere fremtiden. Verden står ikke stille og udviklingen er hverken lineær eller forudsigelig.
Nye jobfunktioner opstår, og gamle forsvinder. Den eneste konstant er foranderligheden, påstod den græske filosof Heraklit for over 2.500 år siden, og det er i den grad aktuelt i dag. Der er ikke nogen sikre kort og forudsigelser om, hvorvidt arbejdsmarkedet har det med at være mindre værd, end spåmændene troede.
Netop derfor er vores påstand, at en uddannelse med en stærk faglighed, der træner evnen til at gå i dybden, reflektere og udvikle sig i takt med verdens foranderlighed, giver jer de bedste kort på hånden.Både i jeres liv og på fremtidens arbejdsmarked.
En lang uddannelse er umagen værd. Det er ikke dumt at være klog.
Velkommen til universitetet.