Spionage og humaniora til debat på Folkemødet 2022
Pressemeddelelse fra Danske Universiteter 9. juni 2022
Universiteterne er naturligvis stærkt til stede på årets Folkemøde, hvor forskere kvalificerer debatter på alle tænkelige områder.
Men universiteterne som institutioner er naturligvis også til stede.
Københavns Universitet kan du blandt andet møde i deres telt ved Allinge Havn (G30). Aarhus Universitet er kun få skridt derfra på forskningsskibet Aurora (H6), og på den anden side af havnen finder man AAU, som er en del af handlingsskibet Loa. Sætter man kursen syd fra havnen i Allinge, kan man støde på blandt andet DTU og SDU i Techteltet (C24) og så fejrer RUC sin 50 års fødselsdag på fællesscenen (B1) torsdag 18.30, blot for at nævne nogle af de steder, hvor du finder universiteterne i år.
Danske Universiteter, som er samarbejdsorganisation for alle 8 universiteter, står også bag to arrangementer på Folkemødet hhv. torsdag og fredag.
Vi sætter først spionagetruslen mod universiteterne under lup torsdag eftermiddag hos KU og siden tager vi debatten om humanioras fremtid på forskningsskibet Aurora.
Se beskrivelsen af arrangementerne herunder.
Forskningen i en mere usikker og konfliktfyldt verdensorden
Torsdag kl 14.30- 15.20 / KU’s telt (G 30)
Beskrivelse: Den åbne forskning er under pres af en ny og mere konfliktfyldt verdensorden. Hvem kan vi samarbejde med, under hvilke betingelser og hvad kan vores forskning også anvendes til? Det er spørgsmål, som forskerne i stigende grad må stille hinanden, deres ledelser og samarbejdspartnere. Vi sætter fokus på dilemmaerne, og hvad det betyder for forskningens vilkår og evne til at håndtere de store spørgsmål og udfordringer, som forskningen samtidig skal give svar på.
Deltagere: Anders Henriksen (kontraspionagechef, PET), David Dreyer Lassen (formand for Forskningspolitisk Udvalg i Danske Universiteter og prorektor KU), André Ken Jakobsson (Adjunkt, SDU), Lau Svendsen-Tune, (direktør, den akademiske fagforening DM.) Moderator: Charlotte Rønhof, tidligere underdirektør i DI og chef for forskning og uddannelse.
Er humaniora under udvikling eller afvikling?
Fredag kl. 15.30 – 16.15 / Forskningsskibet Aurora (H6)
Humaniora er med fag som filosofi, historie og sprog kernen i det klassiske universitet, men det er samtidig de uddannelser, der hele tiden bliver skåret ned på og et forskningsområde, hvor vi bruger få ressourcer. Vi spørger om tiden er løbet fra de klassiske humanistiske fag, er der behov for udvikling af disciplinerne og hvor humaniora skal være om 10 år, hvis vi skal bevare det?
Deltagere: Astrid Carøe, (SF, forsknings- og uddannelsespolitisk ordfører), Johnny Laursen, (dekan Arts AU), David Budtz (professor AAU), Tobias Høygaard Lindeberg, (underdirektør DEA). Moderator: Jes Stein Pedersen, (journalist).